Sunday, September 18, 2011

Настаняване в общежитието и първи контакти с еразмус света

Ето че, най-накрая дойде щастливото число 15-то и стана време да се местим от апартаманета на нашия любезен домакин в мястото, където ще прекараме следващите 10 месеца. А именно - улица Радомска, номер 11, още известна като студентско общежитие номер 6.

За наше щастие, общежитието се оказа в същия квартал, който бяхме изследвали последните няколко дни, а именно - Охота - жилищен квартал, доста тих и спокоен и същевременно на 30 минути пеша от центъра. Общежитието се намира на тиха малка уличка, в удобна близост до трамвайните спирки и с поне два големи магазина и няколко денонощни дюнерджийници наоколо :D

Та така, най-накрая, на 15-ти сутринта, опаковахме отново багажите и хайде пеша към Радомска. Вратата е със сензор и се отваря сама, само в т.нар. админситративни часове - когато е отворена за регистрация. През останалото време се влиза с индивидуална магнитна карта. Ключовете се държат при портиера, а с администрацията си общуваш за наеми, гости и интернет. Общежитието разполага с три перални помещения, стая за тенис на маса, сушилни, стая за телевизия, "тихи" стаи за учене, vending machines за кафе, закуски и напитки.

С Адриан сме в един си същи сегмент, но в съседние стаи - схемата е всяка стая да има по един чужденец и един поляк - най-вероятно за по-добро изучаване на езика. В нашия сегмент има три стаи, с обща баня и тоалетна и кухня. Като цяло е прилично оборудвано - котлони, термокана, микровълнова с печка, фризер и хладилник ( по един на всяка стая), също така всяка стая си има гардероб (с две отделения) и кухненски шкаф (пак така). Каквото ти липсва, може да се вземе от мазето - там има стая за различни принадлежности, които можеш да вземеш "на заем" за престоя си в общежитието. На заем също се взимат ютии и ключовете за различните стаи. Абе уредена работа :)

На 16-ти вечерта дойде и третия ни чужденец - Кевин, французин от Лил, също учещ политически науки. С него дойдоха и Зоуи (негова колежка от университета в Лил, също французойка) и Жаклин - румънка, с която все още не съм имал възможността да си говоря по-нашироко.

Набързо се събрахме някаква тайфа и излезнахме навън. Там срещнахме още Себастиян - франсе от Страсбург, пак политически науки и Гутие - от Рен, пак франсе и пак политически науки :D
Тъй че има мегдан да си упражнявам френския, а средата е перфектна за пилене на нервите на Адрианчо, който е известен със своята любов към френския език и французите.

Настанихме се в някаква пивница на Нови свят и запихме с бири. Кевин достойно отсрами французите и май ще си паснем добре с него - Лил била бирената столица на Франция, тъй че идва с добре тренировка :)

По-късно дойде менторката на Зоуи - Агата, полякиня, учеща журналистика тук във Варшава, а с нея дойдоха и Лейла и Марко (съответно то Черна Гора и Босня). По-рано се запознахме и с един турчин - Джан, тъй че ни липсват само сърбин и грък за да си направим едни мини Балкани :D

Започва да става интересно :)

To be continued ...

1 comment:

  1. Много Ви се радвам,
    Как върви с баса?
    ама хайде пишете по-напоително, че от 27 пристигам за 3 дни и живо ме интересува как се справят пушачите във Варшава

    леля, почитателка на Ротердамски

    ReplyDelete