Friday, September 16, 2011

За капризите на времето

Напоследък четох една книжка, според която за да бъдеш истински англичанин, трябва неминуемо да започнеш всеки един разговор с размяна на няколко реплики за времето, и всеки път да споменеш колко ти допада то, независимо дали на главата ти в момента се изсипва градушка. С настоящия текст аз ще се направя малко на англичанин, отдавайки дължимото на варшавското време, с уговорката, че целият ми опит с него се основава на топлия и приветлив септември, докато все още не съм имал контакт със зимата, която обещава да е мразовита (но, както казват Старките, „winter is coming“, така че няма да се размина задълго).
Аз принципно не обръщам много внимание на времето, освен когато ми се бърка в плановете, или пък когато съм в планината и искам да стигна някъде жив. Тукашното време обаче е време със собствен, опърничав характер, и именно по тая причина си струва да се спомене и опише. Както вече казах, точната дума тук е опърничав, тъй като то не се подлага на никаква видима логика, прогноза, или пък метеорологичен закон. Иначе казано, прави каквото си ще, както си ще и когато си ще, без каквото и да било видимо предизвестие – в рамките на половинчасова разходка, човек може да стане свидетел на резкия преход между тихо, ясно и топло време, към бурен, буквално отнасящ вятър отново до пълно спокойствие и препичащо слънце. И, казвайки крайности, имам предвид наистина крайности – говорим за време, което в никакъв случай не представлява просто фон на нашите дейности, а е напълно в състояние да запълни всичките ни сетива и усещания – когато реши да се покаже слънце, то то опича по такъв един начин, че заслепява напълно очите и препича горния слой на кожата за дни наред; реши ли пък да задуха мощният вятър на полската равнина, всеки път човек има чувството, че ще го заподмята във въздуха и ще спре чак тогава, когато го запокити по средата на Висла. Абсолютно същото може да се каже и за температурите – тяхното движение не следва някаква обичайна дневна крива, ами се развива във всякакви посоки между сковаващ студ и приятна топлина.
Та, като цяло времето тук със сигурност е обстоятелство, което трябва да се има предвид, и съответно човек да нагажда своето поведение спрямо него; и въпреки това, струва ми се, няма как да се знае в кой точно момент то ще реши да се измени напълно, според собственото си неведомо желание.
Земя на крайности...

No comments:

Post a Comment