Wednesday, November 2, 2011

Хаос в пералнята

С поне месец закъснение, но все пак ...


Човек дори добре да живее … му се налага да пусне първата си пералня.

Това особено добре се усеща като си студент на общежитие и ползваш обществена такава. Онези зверове в подземията, които гълтат жетони и чорапи на поразия и винаги, когато се наканиш да пуснеш една торба дрехи няма свободен ключ …

Макар и с малко закъснение мисля, че е редно да се отдели внимание на този мистичен аспект на студентския живот и перипетиите и несгодите, които го спохождат.
Първият ни сблъсък със зверовете от подземието дойде към края на първия месец, когато започнаха да се поизчерпват чистите дрехи, а ежедневната униформа започва да намирисва повече отколкото се трае ;D

В нашата чест в началото на учебната година увеличиха жетончето от 6 на 7 злоти – демек 3 лева и 50 стотинки на пералня. Чичко гугъл като го запитах ми каза, че трябва да отделям бяло от цветно, черно отделно, отделно фини дрехи и отделно кърпи. Ако трябва да се прави в един ден това възлиза на 30 злоти, 4 часа пералня и още 4 часа сушилня. Поне сушилнята е безплатна.

Поради тези непреодолими фактори, установихме план за действие – тъй като жетона се пуска веднъж, по-добре да напълним пералнята колкото може по-добре. Направихме организация на труда и поделихме разходите и хайде с торбите надолу. Алфа експериментът се оказа полу-успешен. Пералнята си свърши работата, но глътна един жетон в повече и не щеше да се отвори след това, та опряхме до техниците … След това пък сушилнята отказа да се пусне за повече от 30 минути и дрехите така и не изсъхнаха … парното още не беше включено, тъй че потърсихме стая, в която да ги сложим да изсъхнат естествено, което им отне … 3 дни.

Във въпросната стая намерихме още една алтернатива на големите платени чудовище, наречена … полу-автоматична пералня. Демек пълниш и изцеждаш водата ръчно, като има  няколко режима – въртене, нагряване и нагряване и въртене. Имаше и таймер колко време да се въртят. Както установихме по-късно, обаче , трябва да се навърташ наоколо, иначе има опасност водата да кипне :D

Слава богу нямаше съсипани дрехи, но ако случайно заслабнем докато сме тук, знаем как да си стесним ризите :D

Следваща точка … гладене. Май ще трябва да си потърся наръчник …

2 comments:

  1. И аз имах подобни приключения, само че в едно общежитие във Виена. Там не е с жетони, а с дебитни карти плащането. Но тези дебитни карти към тях се водят две сметки. Та слагаме ние прането в пералнята, сипваме прах, настойки на програмите и т.н. и... Изненада! Наличност по картата 0.00 евро. Заредили сме грешната сметка, а те не могат да изтеглят от другата. Та търсихме приятел да ползваме неговата карта. После разбрахме, че на 99% от хората им се случва същото.

    ReplyDelete
  2. eхх студентски живот, все пак публикували сте много полезна информация, която ще бъде много полезна за всички студенти, на които ще им дойде судния час да трябва за първи път в живота да се исперът сами, или поне да пуснат пералня :)

    ReplyDelete