Wednesday, October 12, 2011

Баница по варшавски/ Пироги по български

Съставки:
брашно – 400гр.
олио – 5/10 супени лъжици
ориз – 200гр.
свинска кайма – 250 гр.
доматено пюре – 50 мл.
черен пипер
сол
лют пипер

Начин на приготвяне:
Брашното, заедно с 5 супени лъжици олио и две щипки сол се замесват със 150 мл. хладка вода, получената смес се меси до получаването на хомогенно тесто, което се оставя да се отпусне за 15 минути, след което се разделя на 4-6 топки (в зависимост от желаната дебелина на кората), които след още 15 минути се разточват в кръгли кори с размер според размера на съда, в който ще се приготвя баницата/пирогите.
Оризът се вари за 15-20 минути в 500 мл. вода, с щипка сол и черен пипер. През това време свинската кайма се запържва заедно с доматеното пюре, овкусена с черен и лют пипер на вкус, по нашата мярка около 3-4 щипки (този вид плънка приема всякакви възможни подправки, това е само вариант). След като каймата се запържи, се смесва с ориза, като така получената плънка се оставя да изстине за 5-10 минути.
След разточване на корите в необходимата форма, плънката се разполага в равен пласт върху намазана с олио кора, а върху нея се полага още една, като чрез припокриване на краищата на двете кори се получава затворен джоб. Получените две/три банички/пироги се пържат три минути в добре намазан с олио тиган, като след това се обръщат (с помощта на тавичка, например) и се пържат от другата страна за още две-три минути.
Правилата на общежитието предполагат да се сервира с вишновка, но като цяло ястието е неутрално откъм изисквания към питието, с което се поднася.

P.S. Внимание! Калорична бомба! Това е изключително сполучливият резултат от развил се кулинарен експеримент, който спокойно наяжда шестима души. Опитвай на свой собствен риск!



No comments:

Post a Comment